Tancament dels reemissors de TV3 al País Valencià

Període: Postfranquisme 1976-actualitat
Data del fet: 18-02-2011
Àrea geogràfica: País Valencià
Lloc del succés: País Valencià
Perseguidor: Govern valencià amb el consentiment de la Justícia i del Govern espanyol
Persona agredida: Valencians
Imposició: Tancament de 4 dels 5 canals i mig de què havien disposat els valencians durant 25 anys
Resistència oferada: Hi ha hagut molta resistència per part de la gent que volia continuar veient aquests canals. Es varen recollir més de 600.000 signatures a tot l'Estat per proposar una Iniciativa Legislativa Popular "Televisió sense fronteres" al Congrés de Diputats segons la qual es puguin veure els diferents canals autonòmics a les regions veïnades on hi ha interès per veure'ls. Tampoc no s'han aturat les manifestacions, la recol·lecta de fons per pagar les multes i els suports de tot tipus que ha rebut l'ACPV.
Amenaça: EL tancament s'ha produït bàsicament per les multes astronòmiques que suposaven els 800.000 euros de multa més interessos posats a unes entitats culturals amb poc marge financer, i per la confirmació d'aquestes per part de diferents tribunals. L'Estat espanyol ja ha fet servir aquest mateixa política en altres èpoques; vegeu la Reial Ordre de 17 de març de 1926.
Justificació: La justificació per foçar el tancament ha estat que no eren canals legals, després d'haver emès durant 25 anys.
Circumstàncies: Tancament de mitjans de comunicació
Sí a Tv3
Així era com el diari Racó Català contava aquesta notícia dia 18 de febrer del 2011 "Aquest dijous a darrera hora del vespre s'ha posat punt final a 25 anys de recepció de TV3 al País Valencià. Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha apagat poc abans de les 10 del vespre els tres repetidors del senyal digital de TV3 que encara tenia oberts en territori valencià (Mondúver, Perenxisa i el Bartolo). Ho ha fet just abans de l'entrada en vigor auqest divendres de la nova llei aprovada a corre-cuita a finals de desembre de 2010 per la Generalitat valenciana, ideada expressament per actuar contra l'entitat, que hauria obligat ACPV a pagar 120.000 euros per cada mes que els repetidors continuessin emetent TV3. L'entitat ha anunciat que no podia garantir de totes totes el pagament de les elevades sancions, i que per no posar en risc la seva pròpia supervivència, clausurava els repetidors. De fet l'entitat encara té pendent el pagamentde dues multes per un valor total de 600.000 euros imposades pel govern Camps per haver emès des dels 3 repetidors que la justícia li ha permès tancar: la Carrasqueta, Alginet i Llosa de Ranes. Així mateix ACPV ja ha pagat una multa de gairebé 127.000 euros a la Generalitat per motius similars."

És a dir un Govern autonòmic fora dels temps foscos de les diferents dictadures actuava per deixar els valencians sense la majoria dels canals de televisió en català.
Després de diverses multes del Govern valencià, després de la confirmació judicial que aquest mateix Govern podia anar tancant repetidors, i de l'amenaça de més multes que haurien enfonsat l'entitat propietària d'aquests repetidors, Acció Cultural del País Valencià, dia 18 de febrer del 2011 van apagar el senyal de TV3 al País Valencià. La realitat actual de quasi 40 anys de democràcia espanyola és que hi ha a València més de 50 canals en castellà legals i dels 5 i mig que hi havia en català, 4 han resultat il·legals. Us podeu informar més en l'aplec de notícies "Recepció de TV3/Canal33... fora del Principat" de 'normalitzacio.cat'. a la pàgina que hi dedica ACPV 'acpv.cat'

Recursos associats: