Un jutge discrimina la mateixa persona que havia discriminat la guàrdia civil

Període: Postfranquisme 1976-actualitat
Data del fet: 10-08-2004
Àrea geogràfica: Illes Balears
Lloc del succés: Jutjats d'Inca, Mallorca
Perseguidor: Jutge
Persona agredida: Jaume Coll
Testimoni: premsa
Imposició: Volen que parli castellà
Resistència oferada: No
Justificació: El jutge li va demanar aleshores que a pesar del seu dret a parlar en català, fes el favor d'explicar-se en castellà perquè el secretari judicial, de Granada, no l'entenia.
Circumstàncies: Conversa CIUTADÀ-funcionari
A pesar que els agents de la Guàrdia Civil i el fiscal intentaren llevar importància a la qüestió de la discriminació lingüística durant l'explicació dels fets, aquesta va quedar plenament de manifest quan Jaume Coll, l'acusat, va començar el seu testimoni en la seva llengua, el català. El jutge li va demanar aleshores que a pesar del seu dret a parlar en català, fes el favor d'explicar-se en castellà perquè el secretari judicial, de Granada, no l'entenia. Jaume Coll, evidentment cohibit, va accedir a la petició del jutge encara que quedà clar que expressar-se en castellà restà claredat a les seves explicacions.

Aquest cas està relacionat amb MONCOLL002. És el final de l'escarni cap a una bona persona que pensava que fer de militant lingüístic era una cosa possible a l'Espanya de la Monarquia a partir de 1975