Agressió d'un guàrdia civil a Ivan Cortès pel fet de parlar-li en català

Període: Postfranquisme 1976-actualitat
Data del fet: 07-08-2009
Àrea geogràfica: Illes Balears
Lloc del succés: Aeroport de Son Sant Joan
Perseguidor: Guàrdia Civil
Persona agredida: Ivan Cortès
Testimoni: L'al·lota de l'agredit
Imposició: Volen que parlin castellà
Resistència oferada: Sí, les primeres preguntes
Justificació: Falta de respecte haver-los parlat en català i per això els agressors estaven visiblement ofesos.
Conseqüències: Sentència 27 d'abril de 2011 de multa de 1200 euros al guàrdia civil agressor.
Circumstàncies: Conversa CIUTADÀ-funcionari
Un noi de Palma ha denunciat dos agents de la Guàrdia Civil per haver-lo agredit a l'aeroport de la ciutat després de parlar-los en català. Els fets van passar el dia 7 d'agost, quan Iván Cortés i la seva parella anaven a agafar un avió cap a Londres. Els agents de la Guàrdia Civil els van demanar la documentació i d'entrada ells van contestar les preguntes en català. Cortés va explicar ahir que davant el to agressiu d'un dels agents, que li va dir: "Háblame en espanyol", va utilitzar el castellà, però que llavors entre tres agents se'l van endur de manera violenta a una habitació.

"Encara no s'havia tancat la porta quan em van pegar enèrgicament al cap i, sense tenir temps de reaccionar, em van etzibar un cop a la boca, per on vaig començar a sagnar, i un altre a la panxa", segons consta a la denúncia. Cortés assegura que li van arribar a dir que havia estat una falta de respecte haver-los parlat en català i que estaven visiblement ofesos. La seva acompanyant va poder veure, abans que es tanqués la porta, com l'agredien.

La víctima té l'informe de lesions d'un centre mèdic de Londres i quan va tornar a Palma va posar una denúncia al jutjat.
Diari Avui - Sònia Pau
El delegat del Govern, Ramon Socies, havia dit posteriorment en una entrevista al Diario de Mallorca

A la pregunta de Miguel Manso sobre si s’ha investigat el maltractament d’Iván Cortés per part de la guàrdia civil, el "virrei" respon el següent: “Va passar una setmana després dels atemptats. Em crida l’atenció que no haguem tingut coneixement d’aquest fet a la Delegació del Govern o a la comissaria fins a 25 dies després, a través d’una roda de premsa d’una entitat cultural i no mitjançant una denúncia -la Policia i la Guàrdia Civil no en tenen constància-. D’altra banda, hem obert una investigació interna i en aquest moment els guàrdies que van intervenir estan a Saragossa, perquè van arribar de reforç amb motiu dels atemptats. Em preocupa que hi hagi passat, si ha passat, per això he ordenat una investigació interna. A vegades és curiós que aquests incidents es repeteixen en determinat col·lectiu”.

La resposta a la següent pregunta de Manso és molt significativa de la mentalitat profunda de Ramon Socies. El periodista demana si hi ha una campanya contra la guàrdia civil i el virrei contesta el següent: “No vull pensar en una campanya, però sí que és curiós que moltes vegades els incidents passin amb gent que titlla les Forces de Seguretat de l’Estat de forces d’ocupació o forces repressives i espanyolistes”. Els tòpics més rancis repetits per mitjans d’extrema dreta com El Mundo i la COPE en boca d’un delegat del govern presumptament demòcrata i presumptament socialista.
Tribuna Mallorca

Recursos associats: