Període: Imposició del castellà/francès i arraconament del català 1760-1874
Data del fet: 20-03-1778
Àrea geogràfica: Illes Balears
Lloc del succés: Palma
Perseguidor: Monarquia (Carles III) - Reial Audiència
Persona agredida: Escolars de Mallorca
Imposició: Que s'ensenyi en castellà
Resistència oferada: No se sap si és una qüestio de resistència o de simple inèrcia cap a la llengua catalana, emperò queda ben clar a la carta que la Reial Cèdula de 1768 tot i els esforços de molta gent tornava a ser incomplida. Per això insisteixen en la prohibició.
Amenaça: Als mestres els amenacen d'engegar-los de la feina, diuen "baxo la pena de privarles de la pública enseñanza, y otras al prudente arbitrio de la Rl. Auda."
Justificació: Només ho justifiquen a partir de les ordres i decisions del rei.
Circumstàncies: Relacions MESTRE-alumne
Bibliografía: Giny 1. Llibre de l'alumne (Pàg 206. Reproducció del document de l'Arxiu de Petra) (Pàg 22-23. S'hi transcriu el document de l'Arxiu de Petra.)
A partir d'aquesta carta es veu ben clar fins a quin punt es violentava el país amb les ordres del rei de prohibir el català a les escoles. Si primer totes les autoritats havien fet un esforç per posar en pràctica les ordres contingudes a la Reial Cèdula de 1768, a poc a poc la inèrcia de la realitat del país torna a fer treure el cap a la llengua catalana. Per això 10 anys després es veuen en la necessitat de tornar insistir amb amenaces als mestres de quines són les ordres del rei.